سیستمهای پردازشگر بزرگ سری z10 از قدرتمندترین و پیشرفته ترین سیستمهای روز دنیا بوده و از قابلیتهای بسیاری جهت استفاده در محیط های مختلف برخوردار می باشد.
این سیستمها می توانند بر اساس درخواست و نیاز مشتری با قابلیتها و امکانات متنوع پیکربندی و راه اندازی گردد . از مشخصات ویژه این سیستمها می توان از تعداد حداکثر ۶۴ پردازشگر آن نام برد که میتواند سرعتی معادل ۳۰,۰۰۰ MIPS (Million Instruction Per Second ) را در اختیار شما قرار دهد.
سیستمهای سری z10 با Machine type 2097 و در مدلهای زیر تهیه می گردد:
۱- ۲۰۹۷- E12
۲- ۲۰۹۷- E26
۳- ۲۰۹۷- E40
۴- ۲۰۹۷- E56
۵- ۲۰۹۷- E64
عدد قرارگرفته پس ار حرف “ E” نشانگر حداکثر تعداد پردازشگر فعال(Active) آن سیستم میباشد
در ضمن علاوه بر پردازشگرهای (Common) که جهت پردازش در محیطهای مختلف طراحی گردیده
میتوان از پردازشگرهای خاص نیز جهت پردازش در یک محیط خاص نیز بهره برد , پردازشگر های خاص عبارتند از :
۱- پردازشگر ICF( Internal Coupling Facility) جهت برقراری ارتباط بین دو پارتیشن مجازی و یا دو سیستم مستقل
۲- پردازشگر IFL( Ingrated Facility for Linux) جهت افزایش سرعت پردازش در محیط LINUX
۳- پردازشگر ZAAP( Zseries Applicattion Assist Processor) جهت افزایش سرعت برنامه های تحت اجرا در محیط JAVA
۴- پردازشگر ZIIP (Zseries Integrated Information Processor) درافزایش سرعت در محیط های Database همچون DB2 و محیط CICS
علاوه بر پردازشگرهای خاص دو نوع پردازشگر دیگر نیز جهت ثبات و افزایش سرعت I/O نیز در نظر
گرفته شده که تعداد آن بر اساس مدل سیستم متغیر می باشد
SAP (System Assist Processor) SPARE Processore
۲۰۹۷-E12 3 2
۲۰۹۷-E26 6 2
۲۰۹۷-E40 9 2
۲۰۹۷-E56 10 2
۲۰۹۷-E64 11 2
پردازشگرهای این سیستم از نوع ۴ هسته ای (Quad Core) و با Clock Pulse 4.4 GHZ کار می کند
مجموعه پردازشگرها و حافظه اصلی سیستم در داخل یک Book قرارداده می شود که حداقل تعداد BOOK برای مدل E12 یک عدد و برای مدل E64/E56, 4 عدد می باشد در ضمن حداقل و حداکثر مقدار حافظه سیستم وابسته به تعداد Book ها بوده و میتواند از ۳۲ گیگابایت لغایت ۱٫۵ ترابایت افزایش یابد.
کانالهای ارتباطی با این سیستم میتواند به روشهای مختلف صورت پذیرد , برای مثال جهت برقراری ارتباط در محیط شبکه می توان هم از کارتهای ۱۰۰ مگابیت و کابل های مسی (Twisted Pair ) استفاده نمود و هم از کارتهای ۱۰ Gb و کابل های FIBER و همچنین جهت برقراری ارتباط دیسکها و دستگاه های نوارخوان با سیسیتم می توان بر اساس نیاز از کارتهای ESCON با سرعت ۲۰۰ Mb و یا کارتهای FICON با سرعت های ۲ لغایت ۸ گیگابیت نیز بهره جست در ضمن به کمک کارتهای Crypto این امکان بوجود آمده که بتوان اطلاعات حساس و مهم را قبل از ارسال به روشهای متفاوتی کد گذاری نمود و در مقصد مجددا به کمک همین کارتها اطلاعات را از کد خارج نموده و استفاده نمود.
یکی دیگراز امکانات خوب و بارز این سیستمها برقراری ارتباط بین پارتیشن های مجازی و در ابعاد بزرگتر برقراری ارتباط با چندین سیستم مجزا بصورت Sysplex و یا Parallel Sysplex می باشد .
همانگونه که می دانید میتوان یک سیستم Z10 را به ۶۰ پارتیشن مجازی ((Logical Partition تقسیم و به هر پارتیشن بر اساس نیاز Resource اختصاص داد ( CPU,Memory, I/O Card,… ) سپس پارتیشن مورد نظر را تحت یک سیستم عامل مشخص بارگذاری (load) و بطور مستقل از پارتیشن های دیگر مورد استفاده قرار داد , بدین ترتیب ما میتوانیم بطور مجازی ۶۰ دستگاه مستقل با امکانات متفاوت و سیستم عاملهای متفاوت را طراحی نماییم .
حال در صورت نیاز به اطلاعات پارتیشن های مختلف می توان آنها را به راحتی به هم متصل و مرتبط نمود , همچنین می توان در ابعاد بزرگتر و در فواصل دورتر از طرق مختلف اینکار را برای ۲ یا چندین سیستم انجام داد تا سیستمها بتوانند به اطلاعات همدیگر دسترسی داشته و حتی در مواردی هم بتوان بصورت موازی با هم پردازش نمایند. (parallel sysplex)